Logotip u obliku bora i gvozdenog šiljka, zelene boje sa natpisom Gvozd Studio
Šta čini dobar logo dizajn? – Studio Gvozd
Studio Gvozd

Studio Gvozd

Šta čini dobar logo dizajn?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vizuelni identitet poslovanja: ključne stvari kod izrade logotipa

 

Prva stvar koju klijenti primećuju i pamte o vašem poslovanju je dobro dizajniran vizuelni identitet koji će stvoriti trajan utisak. Logo nije samo grafički oblik, to je najbitniji grafički element vašeg poslovanja koji treba da nosi jaku poruku i vizuelno komunicira sa publikom predstavljajući na najbolji način vaš brend.

Simplificiran i prepoznatljiv dizajn

 

Postoji nekoliko ključnih elemenata na koje treba obratiti pažnju kada je izrada logo-a u pitanju.

Pre svega, dizajn treba da bude jednostavan i lako prepoznatljiv što će mu kasnije omugućiti da bude i lako zapamćen. Takođe, treba da bude univerzalan, jer će se koristiti u različitim aspektima vašeg poslovanja, kao što su vaša web stranica,  vizit karte, promotivni materijal… Kasnije se može javiti potreba da vaš dizajn bude ugraviran u komad drveta, ili utkan u vidu konca na neki materijal gde će upravo njegova jednostavnost doći do izražaja.

Primeri dobrih i loših logotipa


Dobar primer dizajna logotipa je Apple logo. Logotip koji je dizajnirao Rob Janoff 1977. godine, sa jednostavno stilizovanom jabukom, postao je jedan od najprepoznatljivijih logotipa na svetu. Logotip je jednostavan, lako se pamti i nije se mnogo promenio tokom godina, što ga čini vremenski nepromenljivim. Dizajn je takođe svestran, dobro funkcioniše u malim i velikim veličinama, i u različitim kontekstima.

Loš primer dizajna logotipa je London 2012. Olimpijski logotip. Dizajn, koji je napravio Wolff Olins, široko je kritikovan zbog svoje apstraktne i zbunjujuće forme. Apstraktni oblici logotipa su se činili teškim za čitanje i teškim za pamćenje. Dizajn je takođe bio kritikovan zbog svog visokog troška, koji je bio £400,000, i zbog toga što nije bio privlačan za široku javnost. Logotip je smatran neuspelim i smatra se lošim primerom dizajna logotipa.

Tipografija i boje kao važan aspekt dizajn logo-a


Još jedan važan aspekt dizajna logotipa je boja. Boje koje izaberete treba da odražavaju vrednosti i poruku vašeg brenda. Na primer, ako se vaš brend povezuje sa poverenjem i pouzdanošću, možda želite da koristite plavu boju. Slično tome, ako se vaš brend povezuje sa energijom i uzbuđenjem, možda želite da koristite crvenu boju.

Takođe je važno razmotriti tipografiju koja se koristi u vašem logotipu. Font koji izaberete treba da bude lako čitljiv, kao i da bude primeren za poruku vašeg brenda. Klasični serif font može biti primereniji za tradicionalni ili luksuzni brend, dok moderan sans-serif font može biti primereniji za tehnološki ili startap brend.

Zaključak: važnost dizajna logotipa za izgradnju i održavanje identiteta brenda


Na kraju, logotip treba da bude vremenski nepromenljiv. Treba da izdrži test vremena i da ne zastari za nekoliko godina.

Zaključno, dizajn logotipa je važan aspekt izgradnje i održavanja jakog identiteta brenda. To je vizuelni prikaz vašeg poslovanja i od suštinskog je značaja da se uradi kako treba. Dobro dizajniran logo će pomoći da se uspostavi identitet vašeg brenda, stvori trajan utisak i bude ključni deo vaše brending strategije.

Pročitajte još..

Pejzažna fotografija zlatiborskih brda prekrivenih snegom

Gde loviti dobru fotografiju pejzaža?

Mesto gde nastaje dobra pejzažna fotografija Jedna od idealnih destinacija za pejzažnu fotografiju je upravo planina Zlatibor, koja oduzima dah sa svojim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *